Σχολιάστε

Ελπιδοχώρι

Το Ελπιδοχώρι  είναι ένα  ονειρεμένο κομμάτι γης, εκτάσεως 31 στρεμμάτων που συνορεύει με ένα δάσος.  Διαθέτει σπάνια δασική χλωρίδα όπως είναι τα πέντε τεράστια διατηρητέα πουρνάρια, (χαρακτηρισμένα έτσι από την Τοπική  Δασική Υπηρεσία) καθώς και μια πανέμορφη βελανιδιά  (500 χρόνων) που είναι ο “φύλακας” του χώρου, αρκετά μεγάλα ελαιόδεντρα, κουμαριές, σκίνα και άπειρα βότανα και μυρωδικά.

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες για να γίνει:

•Ένας αυτόνομος ως προς την ενέργεια και τη τροφή πολυχώρος.  Θα φιλοξενεί   διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια ψυχολογικού, πνευματικού, φιλοσοφικού και οικολογικού περιεχομένου.  Αυτόνομος γιατί θα διαθέτει  δικό του φωτοβολταϊκό καλύπτοντας τις ανάγκες για ενέργεια και  βιολογική-βιοδυναμική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών καλύπτοντας τις ανάγκες της τροφής .  Θα γίνεται συλλογή κάθε σταγόνας νερού και θα διαχειρίζεται τα λύματα του με ιδιαίτερους οικολογικούς τρόπους.  Οι άνθρωποι που θα το επισκέπτονται  θα φιλοξενούνται σε βιοκλιματικά οικήματα, κατασκευασμένα από αχυρόμπαλες, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη αρχίσει, ή από άλλες ξεχασμένες τεχνικές φυσικής δόμησης και θα έχουν πράσινες (φυτεμένες) στέγες.

•Θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε ένα οικολογικό χωριό γιατί κάνοντας τα πιο πάνω, πολύ θα μας αρέσει να κατοικούμε εκεί μόνιμα. Μια μικρή αυτόνομη οικο-κοινότητα λοιπόν που παράγει και καταναλώνει ότι χρειάζονται τα μέλη της, σεβόμενα τη γη, το περιβάλλον, το νου, τη καρδιά και το σώμα.

• Βασικός του στόχος η φιλοξενία παιδιών ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού. Ένας χώρος όπου παιδιά 8-14 ετών θα ζουν για μερικές εβδομάδες, μαθαίνοντας όλα εκείνα που το σχολείο δεν καταφέρνει ακόμη να τους μάθει και οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν:

•Το σεβασμό στα στοιχεία (Γη, Νερό,  Αέρα, Φωτιά)
•Την ενθάρρυνση και όχι τον στείρο έπαινο.
•Τη συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα και τον αγώνα για δύναμη και υπεροχή.
•Τα συνεργατικά  παιχνίδια και όχι τα ανταγωνιστικά.
•Την ορθή διατροφή.
•Την επίλυση της σύγκρουσης μέσα από αμοιβαίες και ισότιμες διαδικασίες.
•Τη συμμετοχή στα κοινά της μικρής κοινωνίας που τα ίδια τα παιδιά  θα συνθέτουν (συμμετοχή στις καλλιέργειες ακόμη και στη μεταποίηση των προϊόντων).

 

 

http://elpidohori.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: